Goedkoop lenen

Op televisie verschijnen regelmatig commercials voor goedkoop lenen. Goedkope leningen worden aangeprezen door vrolijke gezinnen in een nieuwe auto of met een nieuwe keuken. Ondertussen betaalt u enkele jaren later twee keer zoveel rente, of dient u een dure lening bij de lening af te sluiten. Waarom goedkoop, ook bij leningen, duurkoop kan zijn.

Let op bij goedkope leningen!

Goedkoop lenen wordt goedkoop gemaakt door een aantrekkelijk rentepercentage. Leen nu tegen 6% rente is een veelvoudig gehoorde uitspraak. Deze 6% rente kan kloppen, echter is dit lage rentepercentage hoogstwaarschijnlijk een variabele rente. Dit houdt in dat de rente gedurende de looptijd kan veranderen. Er zijn gevallen bekend, waar de rente steeg van 4% naar 8% in enkele maanden. En vervolgens liep de rente op naar 12%. Let dus goed op bij lage rentepercentages; staat de rente vast, of is de rente variabel?

Goedkoop lenenAan een goedkope lening kan ook een dure verzekering zitten gekoppeld. Zonder deze verzekering (via de kredietverlener) kunt u vaak de goedkope lening niet krijgen. Deze combinatie van lening en verzekering heet koppelverkoop en is bij wet verboden. U staat namelijk vrij om deze verzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten. In de meeste gevallen geldt de lage rente niet als u de verzekering elders afsluit. Kijk dus altijd goed of er een verplichte verzekering aan de lening hangt.

Ook proberen kredietverleners u te lokken met lage maandlasten, omdat uw lening fiscaal aftrekbaar is. De rente op een lening is altijd fiscaal aftrekbaar als het gaat om een lening voor aankoop, verbetering of onderhoud van het huis waarin u woont. Daarnaast gaan kredietverleners er gemakshalve vanuit dat u in het hoogste belastingtarief valt, zodat u 52% kunt aftrekken. Op deze manier lijkt een lening nog goedkoper dan deze in werkelijkheid is.

Daarnaast zijn de lage maandlasten een aantrekkelijke advertentievorm. Vooral bij het doorlopend krediet worden de lage maandlasten (in vergelijking met de persoonlijke lening) prominent in beeld gebracht. Wat meestal ergens is weggestopt, is het feit dat de maandlasten afhangen van de rente. Bij een stijgende rente zullen de maandlasten aanzienlijk kunnen stijgen, waardoor u veel meer geld betaalt per maand.

Tot slotte zullen we de juiste stappen om een lening af te sluiten nalopen. Eerst leningen vergelijken, offertes aanvragen, offertes vergelijken, contract nalezen en dan pas de lening afsluiten.